Warmtepompsystemen

Warmtepomp systemen

Een comfortabel en gezond binnenklimaat houdt in dat de temperatuur in uw woning zowel in de zomer als in de winter aangenaam blijft en dat er voldoende warm water beschikbaar is om comfortabel te kunnen douchen en baden. Maar ook willen we een lager energieverbruik en lagere rekeningen. Dit alles is te realiseren met een warmtepomp systeem voor verwarming, koeling en warm tapwater bereiding. Naast een lagere energierekening draagt u middels een warmtepomp systeem ook bij aan het reduceren van CO² uitstoot (Bron: warmtepomp volgens Energie51).

Diverse bedrijven kunnen complete warmtepomp systeem dimensioneren en leveren. Deze leveren u dus een kant en klaar systeem waarmee u meteen milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord aan de slag kunt.

Er zijn verschillende types warmtepompsystemen voor de woningbouw en bedrijfsgebouwen. Enkele warmtepompsystemen zijn:

Lucht /Water warmtepomp systeem

Een lucht/water warmtepomp systeem bestaat dus uit een bron op basis van buitenlucht een warmtepomp en een laag temperatuur afgiftesysteem zoals vloerverwarming.

Water/Water warmtepomp systeem.

Dit systeem heeft een bron op basis van water in de vorm van bijv. grondwater of oppervlakte water. In Nederland wordt hoofdzakelijk grondwater toegepast in de vorm van een warme en een koude grondwaterbron. Een warme bron voor verwarming en een koude bron voor koeling. Gezien de investering wordt dit hoofdzakelijk toegepast bij grotere systemen zoals kantoorgebouwen, appartementencomplexen en woonwijken vanaf 100 woningen.

Brine /Water warmtepompen

Dit systeem werkt met brine als bron. Dit systeem wordt veelal toegepast bij kleinere systemen en/of individuele woningen. Brine is een oplossing van water met antivries. De bron bestaat uit kunststof bodemlussen die gevuld worden met een brine oplossing. De bodemlussen worden zowel gebruikt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Hierdoor kan de brine temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Door de antivries oplossing in het water kan het brine mengsel niet bevriezen. Een voorbeeld van een Brine/water warmtepomp ziet u hieronder.

Bivalent warmtepompsysteem voor de bestaande bouw.

Bij renovatieprojecten in de bestaande bouw is een aanpassing van de bouwkundige schil een eerste stap die zou moeten worden genomen. De benodigde bouwkundige aanpassingen kunnen maximaal in kaart worden gebracht middels een thermografische scan van de gebouwschil. Toch bieden zonder deze gewenste maatregelen ook warmtepompen met lucht als bron, ondersteund met een HR-ketel, een betaalbare oplossing. De HR-ketel voorziet dan in de piekvraag. Een gelijktijdige integrale renovatie van de schil en de installaties geniet altijd de voorkeur.

Is door bovenstaande uw interesse gewekt en wilt u weten wat een warmtepomp systeem u oplevert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat wij u optimaal kunnen adviseren.

Terug naar overzicht