Duurzaam Koninklijk Huis

Door L. Moratis

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima maakten onlangs in gezelschap van onder meer Minister van Financiën een reis naar Antarctica om met eigen ogen te aanschouwen wat de effecten van de klimaatverandering zijn. Dat daar ook belangrijk wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar de oorzaken, effecten en ontwikkelingen werd met hun reis in het kader van het International Polar Year goed onder de aandacht gebracht.

Hoe duurzaam is het Koninklijk Huis?

Ik vroeg me vervolgens af hoe duurzaam het Koninklijk Huis eigenlijk is. Immers, daar zit een hele organisatie achter: de Dienst van het Koninklijk Huis telt in totaal zo’n 350 medewerkers. Nu maakt onze kroonprins zich sterk voor watermanagement, houdt zijn vrouw zich onder meer bezig met microkredieten en zijn allerlei andere duurzaamheidsthema’s goed vertegenwoordigd onder de leden van de monarchie – en dat doen onze nationale vertegenwoordigers natuurlijk prima. Maar in tegenstelling tot wat de nummerborden van de Koninklijke automobielen doen vermoeden, zijn het geen A-label voertuigen die zij rijden. Op de Gouden Koets misschien na dan.

Uit nieuwsgierigheid ben ik eens op de website van het Koninklijk Huis gaan kijken. Was er informatie over duurzaamheid en/of MVO beschikbaar was via de website? Neen. Tenminste, niet iets dat te maken had met een duurzame bedrijfsvoering. Wel is Carlos Xavier Bernardo Sixto Marie prins de Bourbon de Parme (Prins Carlos) onlangs bestuurslid van MVO Nederland geworden. Ik zie kansen om ook hierin een voorbeeldrol in te nemen. Het zou ook een mooie symboolfunctie kunnen zijn: Zijne Duurzame Koninklijke Hoogheid. Klinkt in ieder geval goed.

Royal Bank of Scotland

Over Koninklijk gesproken: Royal Bank of Scotland (RBS) mag de komende jaren huisbankier zijn. Inderdaad, die club die samen met Fortis en Santander ABN Amro heeft overgenomen. The irony. Maar misschien kunnen we een deel van de bank binnenkort terugkopen. Oud-topman van RBS sir Tom McKillop heeft de overname recent namelijk een ‘bad mistake’ genoemd. Zo slecht dat RBS zelfs aan de rand van de afgrond verkeert.

Maar goed, als je huisbankier van de Nederlandse Staat mag zijn, zul je toch wel een duurzame bank zijn, nietwaar? Nou, dat is nog maar de vraag. Of het MVO-beleid van RBS net zo koninklijk is als het bedrijf zelf, valt namelijk nog te bezien. Zo duurzaam als de voormalige huisbankier van Nederland (Rabobank) zou de nieuwe huisbankier niet zo snel zijn – wie dat dan ook zou zijn geweest.

RBS en MVO

Peter Ras van Oxfam Novib beklaagde zich er in de Volkskrant over: “RBS heeft een slechte naam op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nederland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is dan ook inconsequent dat Bos kiest voor een bank die daar veel te weinig aandacht aan besteedt.” Daar valt natuurlijk weinig tegenin te brengen, want dat is eenvoudigweg waar. Bos lijkt daarmee veroordeeld tot het beïnvloeden van de bank nu de relatie bestaat. Maar ja, de afspraken, en daarmee de voorwaarden waaronder de transacties uitgevoerd gaan worden, zijn al gemaakt. De ChristenUnie liet afgelopen week weten dat het Nederlandse MVO-beleid het uitgangspunt vormt op onderwerpen als klimaat, mensenrechten, arbeidsrechten, wapens en het beloningsbeleid van managers voor RBS. “De ChristenUnie betreurt het dat niks erop wijst dat duurzaamheidsbeleid of MVO-criteria een rol hebben gespeeld bij de bepaling van het nieuwe huisbankierschap. Zeker gezien in het licht van de jarenlang slepende discussie over het duurzaam inkoopbeleid is dit zeer spijtig. Volgens bronnen heeft RBS heeft een dubieuze naam met betrekking tot duurzaamheidsbeleid. In het Verenigd Koninkrijk wordt al jaren stevig geprotesteerd tegen met name het slechte klimaatbeleid van RBS en de zeer grote focus van RBS op kredietverstrekking van olie- en gas-projecten”, aldus een bericht vorige week.

Ruim een jaar geleden heeft BankTrack uitgebreid onderzoek gedaan naar het MVO-beleid van diverse banken wereldwijd. Wat bleek? RBS scoort slecht op belangrijke onderwerpen als klimaatbeleid, mensenrechten en arbeidsrechten.

Het zou toch een geweldige gemiste kans en compleet onbegrijpelijk zijn als de Nederlandse Staat het heeft af laten weten op het gebied van duurzaamheid bij het verstrekken van deze opdracht. Alleen het signaal zou een lelijke hypotheek leggen op de eigen intenties omtrent duurzaam inkopen - en op een duurzaam Nederland.

Terug naar nieuwsoverzicht