
Thermografisch inspectie
Het vaststellen van energetische defecten is een belangrijk argument voor het gebruik van gebouwthermografie. Met name de continu stijgende energieprijzen en ook de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPC), zijn redenen om een nauwkeurig onderzoek van bouwconstructies op energielekkages uit te voeren.
Hoe werkt een thermografische camera
Thermografie (temperatuurmeting met een warmtebeeld camera) is een passieve contactloze meetmethode (dus zonder hak of breekwerk). Een warmtebeeld camera werkt op basis van infraroodstraling. Het thermische beeld van de camera geeft de temperatuurverdeling weer in een oppervlak van een object. Voor elk object geldt dat er een relatie is tussen de temperatuur en de infraroodstraling die het object afgeeft. Een warmtebeeld camera meet daarbij de infraroodstraling van het object. Vanuit deze infraroodstraling berekent de warmtebeeld camera de temperatuur van het gemeten object.
Gebouwen, technische installaties maar ook mens en dier geven infrarood licht af. De mate van afgifte wordt bepaald door de temperatuur van het betreffende object. Door middel van een warmtebeeld camera wordt de aanwezige infraroodstraling gemeten en geregistreerd en vastgelegd. Met een warmtebeeld camera kan men enkel oppervlakte temperaturen van een object meten. Men kan dus niet in of door een object heen kijken.
Voordelen van een thermografische inspectie
- Inspectie vindt plaats tijdens bedrijf, dus geen onnodig productieverlies;
- De meting gebeurt contactloos en neemt weinig tijd in beslag;
- Alles wordt op foto vastgelegd waardoor duidelijk bewijs;
- De onderzoekskosten zijn relatief laag;
- Geven een volledig beeld van de situatie;
- Opsporen lekken, warmte- of koudebruggen en vochtdoorslag;
- Toont exact wat er moet worden gerepareerd of gecorrigeerd;
- Het is betrouwbaar;
- Het gaat hierbij om non-destructieve aanpassingen (zonder sloop of breekwerk);
- Het voorkomt discussies tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever.
Thermografie in de praktijk
Thermografie is dus uitermate geschikt om zwakke punten scherp in kaart te brengen. Thermografie wordt toegepast om energielekken (zoals warmte) in de gebouwschil en/of industriële processen zichtbaar te maken.
Thermografie en warmtepompsystemen.
In ISSO publicatie 80 wordt geadviseerd om controlemetingen op het bouwkundig ontwerp (EPC 0,6) uit te voeren. Waarbij het advies is om in de contractstukken op te nemen dat een kwaliteitscontrole van de gevel op basis van thermografie door een onafhankelijke partij wordt uitgevoerd. Dit omdat een lekkende gevel van zeer grote invloed is op het comfortniveau van het warmtepompsysteem.
In de woning- en utiliteitsbouw worden thermografische inspecties met name toegepast bij:
- EPC check van de constructie (thermische lekken bij oplevering nieuwe gebouwen;
- Tocht en/of vochtproblemen (tochtinfiltratie langs ramen en kieren, condensatie in de constructie);
- Lekkages in leidingen die zijn weggewerkt in wanden, vloeren, bad en doucheruimtes.
- Daklekkages in bitumen platte daken;
- Temperatuur klachten (kou in kantoor, problemen met warm stoken);
- Problemen met vloerverwarmingsystemen (Lekkages, temperatuur problemen);
- Hoge energie rekening;
- Renovatie en verbouwing van uw gebouw (aanbrengen isolatie, thermische lekken);
- Hotspots in drinkwaterleiding (legionella);
- Ondersteuning bij NEN 3140 keuring.
De aanpak van energie besparing.
Door het laten uitvoeren van gebouwthermografische inspecties waarbij gebruik gemaakt wordt van infrarood-/warmtebeeld technologie kunnen luchtlekkages en hotspots in de bouwkundige constructie van een gebouw zichtbaar worden gemaakt. Aan de hand van de verzamelde gegevens wordt een gedetailleerd rapport opgesteld van de bevindingen, gecombineerd met bijbehorende warmtebeeld afbeeldingen. Dit geeft al het benodigde visuele en meetkundige inzicht voor een opvolgende maatregel.
Een dergelijk rapport kan als goed beginpunt dienen bij het energiezuiniger maken van uw pand. Meer informatie? Neem contact op.
Terug naar overzicht