Zonlichtsystemen

Zonlichtsystemen

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Er bestaan dus twee type zonlichtsystemen, één waarbij elektriciteit wordt opgewekt. Deze zijn bekend onder de naam PV systemen. Tevens zijn er zogenaamde thermische zonlichtsystemen. Wellicht komt de naam Zonneboiler u beter bekend voor. Dit systeem werkt op basis van warmteopwekking.

Zonneboiler

De Zonneboiler wordt toegepast om warmte in te vangen met behulp van een collector. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater en wordt opgeslagen in een separate boiler. Het plaatsen van een zonneboiler bespaart u aanzienlijk op de energiekosten. De zon is immers gratis en altijd beschikbaar. Mocht het echter een tijdje bewolkt zijn, dan hoeft u niet bang te zijn dat u onder een koude douche staat. Een dergelijk systeem is namelijk te koppelen aan andere warmtesystemen, waardoor u altijd warm water heeft.

De hoeveelheid warmte die je opwekt (rendement) in een zonlichtsysteem is mede afhankelijk van de hellingshoek en de oriëntatie van het dakvlak.

Zonneboiler en warmtepompen

Zonneboilers zijn ook optimaal te integreren in warmtepompsystemen voor het voorverwarmen van warm tapwater en/of het voorverwarmen van het LTV verwarmingsysteem. Dit omdat het rendement (COP) voor warm tapwater bereiding van warmtepompsystemen relatief laag is. Een extra toepassing, die steeds vaker wordt toegepast is dat in zomersituatie de overtollige warmte wordt opgeslagen in de bodem waardoor in combinatie met een warmtepompsysteem deze warmte in de winter wordt gebruikt voor verwarming van de woning.

Zonneboiler met subsidie

Momenteel is het mogelijk om een zonneboiler aan te schaffen met subsidie. Deze is gemiddeld €650,-. Meer hierover kunt u lezen op RVO.nl.

Terug naar overzicht